ΤΟ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ
ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ
Το ακτινίδιο είναι ένα εξωτικό και πολύ θρεπτικό φρούτο με γλυκιά και υπόξινη γεύση και παρότι μπήκε αργά στη διατροφή των Ελλήνων, όπως και των άλλων Ευρωπαίων, λόγω των πολλών ευεργετικών ιδιοτήτων του η κατανάλωσή του παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη.
Είναι ένα χειμωνιάτικο προϊόν και ο καρπός του είναι πλούσιος σε κάλιο (υψηλή πρόσληψη σε κάλιο συνδέεται με 20% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αιτία), μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ έχει πολύ λίγες θερμίδες.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ
- Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ακτινίδιων – εκτός των άλλων – επιβραδύνει τη λήψη σακχάρων από τις τροφές βοηθώντας στη ρύθμιση των σακχάρων στο αίμα.
- Aκόμα το ακτινίδιο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε Βιταμίνη C (60mg/100gram) – περισσότερη από το πορτοκάλι – ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
- Το πλούσιο σε βιταμίνη C ακτινίδιο χαρίζει όμορφο δέρμα επηρεάζοντας το κολλαγόνο του που δρα στον οργανισμό σαν αντιοξειδωτικό, συμβάλλει στο να έχουμε καλύτερο ύπνο, ωφελεί την καρδιά και περιορίζει τη δυσκοιλιότητα.
- Πρόσφατα μάλιστα με αφορμή την πανδημία του Covid 19 έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο η κατανάλωση ακτινίδιων παγκοσμίως, με αφορμή την αυξημένη ποσότητα βιταμίνης C που προσφέρει στον οργανισμό.
ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ
Απολαύστε τα ωμά, σκέτα ή μέσα σε γιαούρτι, σε φρουτοσαλάτες αλλά ακόμα και σε σαλάτες με πράσινα λαχανικά.
- Το ακτινίδιο μπορεί να προστεθεί σε smoothies και χυμούς, αλλά και να αποτελέσει ένα από τα συστατικά μιας μαρινάδας για κρέας.
- Το ακτινίδιο όμως εκτός από φρέσκο γίνεται πολύ εύκολα μαρμελάδα, γλυκό κουταλιού ή λικέρ. αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν συστατικό σε μια σειρά από συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.
- Στο διαδίκτυο θα βρείτε ένα μεγάλο αριθμό συνταγών, ενδεικτικό των πολλών χρήσεων του προϊόντος αλλά και της αποδοχής τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τους επαγγελματίες της εστίασης.
ΠΩΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ
Τα ακτινίδια διατηρούνται έξω από το ψυγείο, αν όμως είναι μαλακά και αρκετά γινωμένα καλό είναι να μπαίνουν στο ψυγείο για να μην παραγίνουν.
Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ
Το ακτινίδιο κατάγεται από την Ασία και συγκεκριμένα την Κίνα όπου εμφανίζεται σαν αυτοφυές φυτό και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Είναι ένα θαμνώδες αναρριχώμενο φυτό που στην αρχή είχε καλλωπιστική χρήση, αλλά όταν ανακαλύφθηκε η ξεχωριστή γεύση και τα σπουδαία οφέλη του επεκτάθηκε η καλλιέργειά του και σαν καρποφόρο
Η ποικιλία που είναι γνωστή σήμερα δημιουργήθηκε στη Νέα Ζηλανδία και με τη σημερινή του μορφή καλλιεργείται από το 1950 περίπου.
Αυτή τη στιγμή μάλιστα η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως.